American Bobtail

American_Bobtail08

Ras: American Bobtail
Herkomst: Verenigde Staten
Karakter: Vriendelijk, actief, sociaal, kan niet goed tegen alleen zijn
Uiterlijk: Middelgroot tot groot, Gespierd, robuust
Vacht: Kortharig/halflangharig, dubbele vacht
Kleuren: Vele kleuren en patronen

Amerikaanse stompstaartkat
Een zeldzaam maar mooi ras, de American Bobtail Cat is een speels dier dat graag tijd met mensen doorbrengt. De knuffelige katten liggen graag bij hun baasjes, en ze zullen langere tijd op de bank of in bed doorbrengen.
Hoewel ze op veel manieren verschillend zijn, staan de katachtigen bekend om hun kleine staart en korte lichaam. Ondanks dat onvolgroeide uiterlijk zijn ze echter geen Manx.
De katten houden van rennen en spelen zoals elk ander ras. Ze moeten klimmen en rennen om in vorm te blijven, en zullen activiteit zoeken waar ze die kunnen vinden.
De standaard Amerikaanse Bobtail-maat is ongeveer 7 tot 16 pond en ze zijn er in een grote verscheidenheid aan kleuren. Dat omvat de Red Bobtail Cat, White Bobtail Cat, Black American Bobtail en Cinnamon Bobtail Cat.

Herkomst
De American Bobtail is een relatief nieuw en ietwat ongewoon ras dat ten tonele verscheen rond de jaren '60. Het ras staat het meest bekend vanwege het korte, stompe staartje - de Nederlandse benaming voor dit ras is Amerikaanse Stompstaartkat - dat ongeveer een derde tot de helft van een normale staartlengte heeft.

 

Genetische mutatie
De Amerikaanse bobtail is een zeldzaam ras onder de huiskatten, deze werd ontwikkeld aan het eind van de jaren '60. Hij staat bekend om zijn korte staart, zijn "stompje". De staart beslaat ongeveer 1/3 van een normale staart. Dit is het resultaat van een genetische mutatie in de staartontwikkeling, welke te vergelijken is met die van de Manx. Dit ras is niet verwant aan de Japanse bobtail, ondanks dezelfde naam en fysieke uitstraling. De fokprogramma's zijn totaal verschillend, het genetische gen wat de korte staart veroorzaakt is bij de Amerikaanse bobtail dominant en bij de Japanse bobtail recessief.
De Amerikaanse bobtail is een sterk ras en heeft zowel een kortharige als een langharige vacht. Hun vacht is eerder ruig dan dicht en zacht. Ze kunnen elke oog- en vachtkleur hebben, echter gaat de empathie uit naar de cyperse uitstraling bij showkatten.
Geschiedenis
Het verhaal wil dat bobtails het resultaat zijn van een kruising tussen een wilde bobkat en een gedomesticeerde, cyperse huiskat. De ongewone staart was het resultaat van een spontane, genetische mutatie in de populatie van de huiskat, welke gerelateerd kan zijn aan die van de Manx, welke ook dominant is qua gen. Yodie, een bruine, cyperse kater met een korte staart werd gekruist met een seal-point Siamese poes. Hun nakomelingen werden de originele bloedlijn van de Amerikaanse bobtail. De meeste bloedlijnen die teruggaan naar het begin zijn uitgestorven.De originele uitstraling van dit ras werd aangepast en vernieuwd zodat deze uiteindelijk in alle kleuren en vachttypes zou voorkomen. Dit ras werd voor het eerst geaccepteerd door The International Cat Association (TICA) in 1989. Het ras wordt geaccepteerd voor kampioenschappen door de TICA, The Cat Fanciers Association (CFA) en de American Cat Fanciers Association (ACFA). Technisch gezien is dit ras ook goedgekeurd door de Cat Aficionado Association (CAA) uit China. Eigenlijk hebben zij alle rassen die de ACFA geaccepteerd hebben ook geadopteerd, het is echter onbekend of er van dit ras exemplaren zijn in China. Het ras, zowel de langharige als de kortharige, is erkend (als bestaand) door de in Duitsland gevestigde World Cat Federation (WCF), maar wordt door hen niet geaccepteerd voor competities en heeft geen WCA rasstandaard.

Uiterlijk
Het duurt ongeveer twee tot drie jaar voor de Amerikaanse bobtail volledig volgroeid is, dit is beduidend langzamer dan andere gedomesticeerde huiskatten.

De Amerikaanse bobtail is een hartelijke kat met een korte staart. Zijn lichaam is relatief lang, heeft zware botten en is gezet. Zijn houding is opmerkelijk rechthoekig. Zijn borst is groot en breed. Zijn heupen zijn breed, bijna net zo breed als zijn borst. Zijn achterpoten zijn langer dan zijn voorpoten en hij heeft grote poten, welke plukjes vacht tussen de tenen kunnen bevatten. Hij heeft een brede kop, maar dit past perfect bij zijn grote lichaam. Er is een lichte buiging tussen zijn neus en voorhoofd, een brede snuit, duidelijke snorharen, brede neus en grote, sterke kaken. Zijn oren zijn medium groot, staat recht boven op zijn hoofd en hebben ronde topjes. De ogen zijn bijna amandelvormig en passen qua grootte perfect bij zijn kop. De oogkleur varieert met de vachtkleur. De staart komt boven de rug uit, maar niet voorbij de hak als hij ligt. De staart kan recht of gekruld zijn en kan kleine bultjes hebben.

Gedrag
Amerikaanse bobtails zijn speels, sociaal en redelijk energiek. Er wordt gezegd dat ze slim genoeg zijn om te ontsnappen uit kamers met gesloten deuren en dichte kooien. Doordat ze erg sociaal zijn met hun eigenaren of verzorgers, zullen ze miauwen om aandacht of gewoon bij je op schoot springen.
De Amerikaanse Bobtail-persoonlijkheid kan het beste worden omschreven als zachtaardig. De katten zijn lieve, intelligente wezens die actief genieten van het gezelschap van mensen. Hoewel veel katachtige soorten bekend staan om hun eenzame persoonlijkheid, zijn Amerikaanse Bobtails veel aanhankelijker. Het zijn schootkatten die graag zitten en veel tijd doorbrengen met hun baasjes. Ze zullen niet alleen op de bank of bed gaan liggen, maar ze zullen je ook aan de deur begroeten als je thuiskomt.

American Curl
Brits Korthaar
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Wednesday, 27 September 2023
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to http://katten4ever.nl/

RECENT COMMENTS

Guest Let's Guess the 2019 Color of The Year
03 June 2019
Loving this article
Guest Let's Guess the 2019 Color of The Year
03 June 2019
Loving this article

Random Posts

Brits Korthaar
Ras: Brits KorthaarHerkomst: Groot-BrittanniëKarakter: Vriendelijk, aanhankelijk, groot aanpassingsvermogen Uiterlijk: Middelgroot tot groot, gespierd, stevig en lenigVacht: Kort, fijn, zijdezacht, ve...
Abessijn
Ras: AbessijnHerkomst: EthiopiëKarakter: Extravert, eigenzinnig, intelligent, aanhankelijkUiterlijk: Gespierd, stevig en lenigVacht: Kort, fijn en zijdezachtKleuren: Wildkleur, sorrel, blauw, fawn, zi...
Singapura
Ras: SingapuraHerkomst: Zuidoost-AziëKarakter: Vriendelijk, aanhankelijk, speels, nieuwsgierigUiterlijk: Klein tot middelgroot, compact Vacht: Kort, zacht, aanliggendKleuren: Donkerbruin ticked tabbyp...
Karthuizer / Chartreux
Ras: Karthuizer / ChartreuxHerkomst: FrankrijkKarakter: Rustig, vriendelijk, goedgehumeurd, evenwichtigUiterlijk: Middelgroot, gespierd, stevig en forsVacht: Dubbele vacht, zacht, glanzend, wollige on...
Hoge bloeddruk bij katten
Wat is hypertensie - of een hoge bloeddruk? Hypertensie ie een ander woord voor een verhoogde bloeddruk. Bij katten gaat het met name om een verhoogde bovendruk, dat is de druk tijdens de samentrekkin...