Brits Korthaar

Brits-Korthaar Brits Korthaar Wist je dat de Britse Korthaar een van de meest populaire kattenrassen is in Nederland? Logisch want de Brits Korthaar is een makkelijke en sociale kat. De katten kunnen zich goed aanpassen aan mensen, andere soortgenoten of honden. Overweeg je om een Britse Korthaar aan te schaffen? Lees dan eerst dit blog waarin wij je alles vertellen over de Britse Korthaar.

Ras: Brits Korthaar
Herkomst: Groot-Brittannië
Karakter: Vriendelijk, aanhankelijk, groot aanpassingsvermogen
Uiterlijk: Middelgroot tot groot, gespierd, stevig en lenig
Vacht: Kort, fijn, zijdezacht, veerkrachtig
Kleuren: Vele kleuren en patronen

De Britse Korthaar
De Britse Korthaar (ook weleens British Shorthair genoemd) is geliefd in Nederland vanwege het mooie uiterlijk. De brede ronde kop heeft al veel kattenliefhebbers overgehaald om er een aan te schaffen. Het evenwichtige karakter en de vriendelijkheid van dit ras spreekt met name aan. Deze raskat voelt zich snel thuis met diverse andere soortgenoten, honden of kleine kinderen.

Britse Korthaar karakter
Het karakter van de Britse Kortharen is evenwichtig en rustig. De katten zijn enorm mensvriendelijk en zijn bijna als een perfecte 'huiskat' te omschrijven. De Britse korthaar houdt natuurlijk, net als alle katten, van jagen. Deze raskat is verder vrolijk, geduldig en makkelijk in de omgang. Ze passen zich makkelijk aan, zijn vriendelijk, sociaal en aanhankelijk.

Het duurt twee tot drie jaar voordat een Britse Korthaar volwassen is. De puberteit komt vrij laat.

 Britse Korthaar afkomst
De afkomst van de Britse Korthaar gaat ver terug in de geschiedenis. Het is het oudste kattenras van Groot-Britannië. Het schijnt dat de Britse Korthaar door de Romeinen werd meegenomen waar ze in Engeland lang geïsoleerd leefden. Na de wereldoorlogen werd er pas verder gefokt met het ras.


Uiterlijk Brits Korthaar
De Britse Korthaar is rond en kun je bijna vergelijken met een teddybeer. De Brit heeft een stabiele en goed gespierde lichaamsbouw en heeft grote oren, bolle wangen en vaak mooie gele (wat ver uit elkaar staande) ogen. Dit maakt de Brit enorm knuffelbaar.

Vrouwtjes wegen vaak zo'n 5kg en mannetjes zo'n 7kg. Verder is met name de klassiek blauw-grijze Britse Korthaar enorm populair.
Britse Korthaar vachtkleuren
De vacht van de Brite Korthaar is dik en vraagt dus om regelmatige verzorging. Britse Kortharen zijn vaak egaal, maar kunnen ook meerkleurig zijn. Britse Kortharen zijn in diverse vachtkleuren beschikbaar:

Colorpoint: het gezicht, oren, poten en staart is gekleurd.
Chinchilla: eenachtste deel van de vacht is zwart gekleurd en de rest is zilverwit.
Tabby: dit is een Britse Korthaar die gevlekt of gestreept is.
Tortie: dit is een zogenoemde 'schildpad' Brit met drie kleuren.
Torbie: dit is een combinatie tussen een tabby en een tortie.
Harlekijn: eenzesde deel van de vacht is gekleurd.
Bus: de vacht is eenkleurig met veel wit.

Cool fact: er zijn meer dan 300 erkende kleurvariaties.

Verzorging van de Britse Korthaar
De vacht van een Britse Korthaar heeft niet heel veel vachtverzorging nodig. Kam de vacht eenmaal in de week door met een borstel van bijvoorbeeld varkenshaar. Een Brit zit ongeveer twee keer per jaar in de rui: in de lente en in de herfst. In die periode kan het aantal haren wat oplopen. Verder is het belangrijk om de nagels van de kat goed in de gaten te houden en regelmatig te knippen. Ze kunnen namelijk best scherp zijn.

Gratis tip: knip de nageltjes van je kitten al van jongs af aan. Scheelt een hoop problemen als de kat wat ouder is.
Verder dien je natuurlijk de kattenbak met regelmaat te verschonen.


Britse Korthaar ziekten
De Britse Korthaar heeft een aantal erfelijke ziektes of afwijking: de kans op erfelijke aandoeningen is hoog. Zo kan HCM (een hartafwijking) ontstaan. Ook zijn Britse Kortharen vatbaar op PKD: een nierafwijking. De afwijkingen kunnen door een dierenarts worden geconstateerd. Doordat de Brit een kat is met een platte snuit, kan dit zorgen voor benauwdheid, tranende ogen en een afwijkende stand van het gebit. Dit kan voor pijn zorgen.
Britse Korthaar levensverwachting

Maar hoe oud wordt een Britse Korthaar eigenlijk? De gemiddelde Britse Korthaar heeft een levensverwachting van zo'n 12 tot 13 jaar. De leeftijd is vooral afhankelijk van het leefpatroon van de kat. Daarnaast zijn er natuurlijk ook uitschieters van katten die de leeftijd van 20 jaar aantikken.

Britse Korthaar kittens
Bij het kopen van een Brits Korthaar kitten komt het een en ander kijken. Denk aan een stinkende kattenbak, haren, kapotte meubels en ga maar door. Het hebben van een kat brengt wat organisatie met zich mee. Wanneer je overweegt om een Britse Korthaar kitten te kopen dien je rekening te houden met vragen als:

Wil je een kater of poes?
Wil je een of twee katten? Ben je veel thuis of niet? Mocht je veel van huis zijn dan is het overwegen waard om twee katten aan te schaffen. Zo hebben ze elkaar om bezig te houden.
Naar welke kleur gaat je voorkeur uit? Britse Kortharen zijn er namelijk in diverse kleuren.
Welke fokker kies je? Er zijn verschillende Britse Korthaar fokkers in Nederland. Een goede fokker neemt de tijd voor je en de vragen die je hebt. Let er bij het kiezen van een fokker op dat de omgeving waar de katten wonen schoon is. En hoeveel tijd neemt de fokker bijvoorbeeld voor het socialiseren van de kitten?

Populaire Brits Korthaar namen
Yes! Jouw Britse Korthaar komt eraan en nu ben je druk met het verzinnen van een leuke naam voor jouw nieuwe poezenvriend. We know the struggles! Het bedenken van een leuke kattennaam kan behoorlijk lastig zijn. De keuze is reuze. Maar geen nood. Wij hebben de leukste kattennamen voor je op een rij gezet op alfabetische volgorde.
Doe vooral even inspiratie op en laat ons weten in de reacties wat de naam is van jouw Britse Korthaar. Vinden we leuk!

Britse Korthaar kopen
Ben je van plan om een Britse korthaar te kopen? Bedenk dan goed of je een Britse korthaar kitten in een cattery koopt of dat je kiest voor een Britse korthaar herplaatser. Als het gaat om een Britse korthaar fokker dan is belangrijk om de gezondheid van de kitten goed te controleren. Zijn er erfelijke ziekten? Ga op zoek naar een fokker waar je zelf een goed gevoel bij hebt.


Benodigdheden voor de Britse Korthaar
Krijg je de Britse Korthaar binnenkort in huis? Dan is het belangrijk om vooraf een aantal dingen in huis te hebben. Belangrijk is om een goede kattenmand, krabpaal, voerbak en kattenspeeltjes aan te schaffen. Daar zul je veel profijt bij hebben en de meubels blijven langer in tact ;).
Veel geluk met jouw Britse Korthaar!

American Bobtail
Abessijn
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Wednesday, 27 September 2023
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to http://katten4ever.nl/

RECENT COMMENTS

Guest Let's Guess the 2019 Color of The Year
03 June 2019
Loving this article
Guest Let's Guess the 2019 Color of The Year
03 June 2019
Loving this article

Random Posts

American Curl
Ras: American CurlHerkomst: Verenigde StatenKarakter: Nieuwsgierig, intelligent, speels, mensgerichtUiterlijk: Middelgroot, slank en langgerekt lichaam, omgekrulde orenVacht: Kortharig/halflangharig, ...
Brits Korthaar
Ras: Brits KorthaarHerkomst: Groot-BrittanniëKarakter: Vriendelijk, aanhankelijk, groot aanpassingsvermogen Uiterlijk: Middelgroot tot groot, gespierd, stevig en lenigVacht: Kort, fijn, zijdezacht, ve...
Giardia
Uw kat heeft Giardia.... wat nu? Wat is Giardia bij katten?Giardia is een veel voorkomende darmparasiet bij honden en katten. Veel honden en katten hebben deze parasiet in hun darmen zitten zonder dat...
Karthuizer / Chartreux
Ras: Karthuizer / ChartreuxHerkomst: FrankrijkKarakter: Rustig, vriendelijk, goedgehumeurd, evenwichtigUiterlijk: Middelgroot, gespierd, stevig en forsVacht: Dubbele vacht, zacht, glanzend, wollige on...
Nee!, mijn kat krabt aan de meubels!
Word je wanhopig van je kat vanwege het krabben aan de meubels of het behang? Lees dan deze praktische tips om het gedrag te veranderen.Krabben is natuurlijk gedragEen kat krabt niet alleen om zijn na...