Ocicat

Ocicat09

Ras: Ocicat
Herkomst: Amerika
Karakter: Actief, speels, intelligent, spontaan
Uiterlijk: Vrij groot en gespierd, elegant
Vacht: Kort, zacht, glanzend, glad aanliggend
Kleuren: Zwart, chocolate, cinnamon, blauw, lilac en fawngevlekt

Herkomst
De naam Ocicat is een samentrekking van de woorden Ocelot (gevlekte wilde Amerikaanse kat) en cat (kat). Het is zo dat de gevlekte vacht hem op een miniatuur roofdier doet lijken. In 1964 kruiste, Virginia Daly, kattenfokster in Berkeley in de staat Michigan, een Siamees-Abessijn mix met een Chocolate point Siamees met het doel tabby point Siamezen te krijgen. In het nest trof ze een kater, Tonga, aan met een ivoorkleurige vacht bezaaid met goudkleurige vlekken. Helaas werd hij gecastreerd.
Daly ging door met haar fokprogramma terwijl andere fokkers, waaronder Tom Brown, Abessijnen, Siamezen, gevlekte oosterse katten, Egyptische Mau katten en Amerikaans Korthaar katten kruisten, in de hoop de kat te fokken met de actuele morfologie van de Ocicat.
Het ras werd in 1986 in de Verenigde Staten officieel erkend door de C.F.A., en de T.I.C.A. stelde in 1988 een rasstandaard op. Kruisingen met Abessijnen zijn tegenwoordig verboden. De Ocicat, populair in de Verenigde Staten, is nog erg onbekend in Europa.

Algemene kenmerken
Grote kat, gelijkmatig maar stevig gebouwd, krachtig, goed gespierd met een wild voorkomen door zijn gevlekte vacht.Gewicht: 2,5 tot 6 kg.

Karakter en bijzonderheden
De Ocicat is levenslustig, zeer actief, nieuwsgierig en speels. Ondanks het uiterlijk van een klein roofdier, is het een sociale, zachte en vriendelijke kat. Hij accepteert het niet om alleen te zijn. Trouw en exclusief zoals de Siamees, maar met een zwakkere stem.
Hij duldt veel van kinderen maar is behoorlijk dominant naar soortgenoten. Hij past zich makkelijk aan nieuwe levensomstandigheden aan. Zijn verzorging is makkelijk en beperkt zich tot af en toe borstelen.

Uiterlijk
Hoofd
Lichtjes driehoekig, even lang als breed met afgeronde hoeken. Het profiel vertoont een lichte welving bij de neusbrug. Volle wangen zijn bij volwassen katers toegestaan. Goed gevormde, brede en iets vierkante snuit. Lichte pinch. Licht verheven neusrug. Stevige kin.
Oren
Matig groot, alert, ver uit elkaar geplaatst. De contouren van de kop volgend. Lynxtips worden op prijs gesteld.
Ogen
Groot, amandelvormig, lichtjes schuin geplaatst. De ruimte tussen de ogen moet meer dan de breedte van een oog bedragen. Alle kleuren zijn toegestaan behalve blauw. Er is geen relatie tussen de oogkleur en de vachtkleur. Colourpoints hebben blauwe ogen. Een uniforme, intense kleur verdient de voorkeur.
Hals
Gebogen.
Lichaam
Groot, vrij lang, half foreign type, krachtig maar nooit massief. Vrij diepe borst. Beender- en spierstelsel zijn goed ontwikkeld.
Poten
Middellang, stevig en goed gespierd. Compacte, ovale voeten.
Staart
Vrij lang en redelijk dun, loopt taps toe naar het donkere uiteinde.
Vacht
Kort maar voldoende lang om verschillende kleurbanden (ticking) te vertonen. Fijne, gladde, satijnachtige, glanzende pels.
Kleur
Gevlekte en agouti vacht (tabby spotted). Elk haar, behalve aan het uiteinde van de staart, draagt verschillende kleurbanden. Toegestane kleuren zijn: black (brown of tawny), chocolate, lilac, blue, cinnamon en fawn. Deze zes kleuren bestaan ook in de zilvervariëteit (silver). Alle kleuren moeten zuiver en mooi zijn. De lichtste tint bevindt zich normaal op het gezicht, de kin en de onderkaak. Vlekken (spotjes) bestaan uit haren met donkere tipping.

Algemeen
De Ocicat heeft zo op het oog alle uiterlijke kenmerken van de in het wild levende katachtigen. Zijn aard is echter het tegendeel van "wild". Hun aanpassingsvermogen maakt hen ideale gezelschapsdieren.
Ze zijn zeer op mensen gericht, kunnen goed met kinderen en mensen van alle leeftijden opschieten. Net zoals een hond zijn ze zeer gehecht aan hun baasje(s) en volgen hen vaak als een schaduw. Hun behoefte aan gezelschap maakt hen echter ongeschikt voor gezinnen waarin ze te lange periodes alleen zijn.
De Ocicat is een goede keus voor een huishouding waar al andere katten en/of honden aanwezig zijn. Ze zijn actief, speels, soms brutaal en houden van knuffelen. Ocicats zijn zonder meer fascinerende dieren.
De blik van een Ocicat is bijzonder. Ze kunnen andere katten maar ook gezinsleden heel lang aanstaren. Voor de andere katten lijkt dat nogal bedreigend. Dit staren is een natuurlijke manier andere katten te domineren en dat lukt ze aardig. Ocicats voelen zich de meerdere en dat zie je.
De intelligentie van de Ocicat is ook intrigerend. Er zijn Ocicats die in staat zijn deuren of kooien te openen. Velen kunnen, net zoals een hond, voorwerpen vangen, speeltjes apporteren, en aan de lijn lopen. Ook luisteren ze vaak naar hun naam.

Uiterlijk
De Ocicat is een vrij grote kat met het karakteristieke spotted patroon. De Ocicat ziet er elegant en slank uit, maar tilt men hem op, dan is hij verrassend zwaar. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten. De spots hebben de grootte en vorm van een duimafdruk en moeten zoveel mogelijk goed verdeeld zijn over het lichaam.
De borst wordt gemarkeerd door een dubbele ongesloten halsketting. De staart heeft brede ringen.
De lichtste kleur bevindt zich meestal op het gezicht, rond de ogen, kin en onderaan de kaken. De donkerste kleur bevindt zich op de staartpunt. Om de genetische kleur te bepalen zijn de kleur van de effen staartpunt en de voetzooltjes beslissend.

De erkende kleuren zijn: tawny (zwart), chocolate (bruin), cinnamon (kaneel), blauw, lilac (lavendel), fawn (zandkleur) met een lichtere grondkleur, en verder de zelfde kleuren echter op een zilver ondergrond. Hierdoor komt het totaal op 12 kleuren. Alle kleuren moeten duidelijk en aangenaam zijn.

Gewicht
De poezen wegen gemiddeld 3,5 tot 5 kilo, de katers kunnen tussen de 6 en 8 kilo wegen.

Speciale verzorgingseisen
De Ocicat stelt geen hoge eisen aan de verzorging. Wel ze vinden het heerlijk om geborsteld te worden. Met name in de verharingsperiode is het fijn dat alle loszittende haartjes uit de vacht worden verwijderd, maar dit is niet noodzakelijk. Af en toe kunnen de nagels worden geknipt, zodat ze anderen tijdens het spelen en zichzelf niet bezeren.

Oorsprong
De Ocicat is een relatief nieuw ras, ontstaan in de Verenigde Staten van Amerika. De eerste spotted Ocicat werd daar in 1964 geboren uit een Abessijn en een Siamees. Omdat het uiterlijk van dit katertje leek op een Ocelot, noemde de fokster hem Ocicat.
Zij begon met deze kat gericht aan de opbouw van een nieuw ras. Om het mooie gevlekte patroon nog beter te doen uitkomen werd later de American shorthair aan het fokprogramma toegevoegd. Door deze kat ontstonden het zilver en de zware botstructuur.

In 1966 werden de Ocicats bij de CFA (Amerikaanse kattenvereniging) geregistreerd, in 1987 kreeg het nieuwe ras de kampioen-status. Het ras werd in 12 kleuren erkend, waarbij alleen het tabby spotted patroon voor showexemplaren is erkend.
De FIFE (Europese kattenvereniging) volgde in 1992 met de erkenning van het ras. De allereerste Ocicat in Nederland is in 1995 uit Finland geïmporteerd. Nu is de Ocicat niet meer weg te denken en is het internationaal een populair kattenras geworden.

Erfelijke ziektes/ afwijkingen
Er zijn bij de Ocicat vooralsnog geen specifieke, rastypische ziekten en/of afwijkingen bekend. Wel ligt in de bedoeling om in de toekomst testen voor Ocicats te ontwikkelen die meer inzicht geven in de belangrijkste erfelijke kattenziektes zoals HCM, PKD e.a.

Hoge bloeddruk bij katten
Karthuizer / Chartreux
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Wednesday, 27 September 2023
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to http://katten4ever.nl/

RECENT COMMENTS

Guest Let's Guess the 2019 Color of The Year
03 June 2019
Loving this article
Guest Let's Guess the 2019 Color of The Year
03 June 2019
Loving this article

Random Posts

Giardia
Uw kat heeft Giardia.... wat nu? Wat is Giardia bij katten?Giardia is een veel voorkomende darmparasiet bij honden en katten. Veel honden en katten hebben deze parasiet in hun darmen zitten zonder dat...
Hoge bloeddruk bij katten
Wat is hypertensie - of een hoge bloeddruk? Hypertensie ie een ander woord voor een verhoogde bloeddruk. Bij katten gaat het met name om een verhoogde bovendruk, dat is de druk tijdens de samentrekkin...
Nee!, mijn kat krabt aan de meubels!
Word je wanhopig van je kat vanwege het krabben aan de meubels of het behang? Lees dan deze praktische tips om het gedrag te veranderen.Krabben is natuurlijk gedragEen kat krabt niet alleen om zijn na...
Abessijn
Ras: AbessijnHerkomst: EthiopiëKarakter: Extravert, eigenzinnig, intelligent, aanhankelijkUiterlijk: Gespierd, stevig en lenigVacht: Kort, fijn en zijdezachtKleuren: Wildkleur, sorrel, blauw, fawn, zi...
American Wirehair
 Ras: American WirehairHerkomst: Verona, New YorkKarakter: Gezellig, speels, goed aanpassingsvermogenUiterlijk: Middelgroot, stevig, gespierdVacht: Kort, gekroesd, veerkrachtig, vol en dikKleuren...