Singapura

Singapura00

Ras: Singapura
Herkomst: Zuidoost-Azië
Karakter: Vriendelijk, aanhankelijk, speels, nieuwsgierig
Uiterlijk: Klein tot middelgroot, compact
Vacht: Kort, zacht, aanliggend
Kleuren: Donkerbruin ticked tabbypatroon met ivoorkleurige ondergrond

Herkomst
Singapura, wat Maleis is voor Singapore, is tevens de naam van een gewone kat die in de straten van die hoofdstad leeft. Tommy en Hal Meadows, Amerikaanse toeristen, merkten hen in 1974 op en haalden het daaropvolgende jaar drie katten (Tess, Tickle en Puss) naar Californië. Deze katten werden vanaf 1976 tentoongesteld. T. en S. Svenson waren tevens promotors van dit ras.
Van dit ras is het ontstaan nog zeer recent en al zeer veel beschreven her en der. Singapura is het Singaporese woord voor het land zelf. Ook kucinta oftewel liefdeskat is in Singapore tegenwoordig een veel gehoorde bijnaam voor dit ras, wiens beeltenis tegenwoordig gebruikt wordt als promotiemateriaal voor het land van herkomst.
De familie Meadow leefde begin jaren 70 in Singapore en keerde daarvan terug naar de Verenigde Staten met medeneming van enkele van de lokale katten. Deze katten zagen zij daar in de riolen en stegen van Singapore rondlopen en vielen op door hun gemeenschappelijke kenmerken. Klein van stuk, dan pasten ze ook in die door hen veel gebruikte rioolbuizen, en een ticked vachtpatroon. De drie katten die zij meenamen vanuit Singapore waren de stamouders van de singapura-populatie heden ten dage; Puss, Ticle en Tess.

Er is ook nog één en ander aan twijfel wat betreft de ontstaansgeschiedenis van dit ras, daar er beweerd wordt dat deze katten een kruising van de abessijn en de burmees zouden zijn. De ontdekkers van dit ras, de familie Meadow, ontkennen dit. Wel zijn een aantal andere rassen gebruikt om het genotype van de Singapura te determineren. Kittens met een egaal gekleurde vacht werden uitgesloten voor de fok en de dragers daarvan ook. Singapura's in het algemeen zijn later vanuit de Verenigde Staten naar landen over de hele wereld geëxporteerd maar zijn zeker niet algemeen en wijdverspreid te noemen. De meeste fokkers tref je aan in Engeland en de Verenigde Staten 

Algemene kenmerken
Compacte, kleine tot middelgrote kat. Gewicht: minder dan 3 kg (de lichtste onder de gedomesticeerde katten).

Karakter en bijzonderheden
De Singapura is evenwichtig, nieuwsgierig en sociaal. Vriendelijk en aanhalig. Hij is gevoelig en wordt graag gestreeld. Discreet, met een zeer zachte stem. Hij volgt zijn baas overal. Buiten is hij een uitstekend jager. De poes staat bekend om haar grote moederliefde. De verzorging beperkt zich tot een wekelijkse borstelbeurt.

Uiterlijk:
De singapura is klein van postuur (het kleinste kattenras) maar wel stevig en gespierd gebouwd. Ze hebben grote ogen en oren en om het makkelijk te maken komen ze maar in 1 officieel geregistreerde kleur voor; sepia agouti. Wederom is dit een kat met een ticked vacht, d.w.z. minimaal dubbele ticking en de haarpunt is donker(bruin). Ze moeten streeptekening aan de binnenkant van de voorpoten hebben, streeptekening aan de buitenzijde van de voorpoten wordt als een fout aangemerkt, en op de knieën moet ook streeptekening aanwezig zijn. Een aalstreep is toegestaan en de bovenzijde van de staart vertoont vaak een donkere streep eindigend in de staartpunt. De ondervacht, buik, borst en rondom de mond zijn ivoorwit gekleurd. Lijn om de ogen en ook een donker lijntje van de ooghoek richting de neus, dit laatste is in geen geval een traanvlek. Ze hebben een steenrode neusspiegel met een donkere ononderbroken omlijning.

Hoofd
Klein, rond. Volle wangen zijn bij volwassen katers toegestaan. Korte, brede snuit. Neus lichtjes bol met een lichte stop. Goed ontwikkelde, ronde kin. Duidelijke snorhaarkussentjes.
Oren
Groot, ietwat puntig, breed aan de basis, matig uit elkaar staand. Glanzende, diep gekleurde beharing.
Ogen
Groot, amandelvormig, benadrukt door een donkere belijning. Kleur: groen, goud of koperkleurig. Blauwe ogen zijn niet toegelaten.
Hals
Kort en dik.
Lichaam
Klein tot middelgroot, vrij gedrongen, compact. Goed gebouwd, gespierd. Ronde ribbenboog, licht gebogen rug, afgerond achterlijf.
Poten
Mooi gespierd, fijne botten. Kleine, ovale voeten.
Staart
Middellang, vrij fijn zonder te dun te zijn. Afgeronde punt.
Vacht
Fijn, zeer kort, niet wollig, vlak aanliggend.
Kleur
Ticking vacht met minstens vier banden afwisselend donkerbruin tot ivoorkleurig met uitzondering van de buik, de keel en de binnenzijde van de poten die antiek ivoorkleurig zijn. M op het voorhoofd, donkere make-up op de neus, de ogen en de voetzolen. Niet gesloten ringen op de poten. Streeptekening aan de binnenkant van de voorpoten en de knieën. Onderbroken halsketting.
Sepia agouti kleur, met een donkerbruine ticking op een warme oud ivoorkleurige ondergrond (ook wel brown ticked tabby genoemd). Donkere zalmroze neusspiegel, bruinroze voetzolen. De binnenzijde van de oren is zalm-kleurig met ivoorkleurige haren. Donkere streep over de staart en rug toegestaan, net zoals een donkere staartpunt.

Hoge bloeddruk bij katten
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Wednesday, 27 September 2023
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to http://katten4ever.nl/

RECENT COMMENTS

Guest Let's Guess the 2019 Color of The Year
03 June 2019
Loving this article
Guest Let's Guess the 2019 Color of The Year
03 June 2019
Loving this article

Random Posts

Singapura
Ras: SingapuraHerkomst: Zuidoost-AziëKarakter: Vriendelijk, aanhankelijk, speels, nieuwsgierigUiterlijk: Klein tot middelgroot, compact Vacht: Kort, zacht, aanliggendKleuren: Donkerbruin ticked tabbyp...
Ocicat
Ras: OcicatHerkomst: AmerikaKarakter: Actief, speels, intelligent, spontaanUiterlijk: Vrij groot en gespierd, elegant Vacht: Kort, zacht, glanzend, glad aanliggendKleuren: Zwart, chocolate, cinnamon, ...
Europese Korthaar
Ras: Europese KorthaarHerkomst: ScandinaviëKarakter: Intelligent, speels, vriendelijk aanhankelijkUiterlijk: Middelgroot tot groot, stevig, gespierdVacht: Kort, soepel, aaneengesloten en dichte behari...
Giardia
Uw kat heeft Giardia.... wat nu? Wat is Giardia bij katten?Giardia is een veel voorkomende darmparasiet bij honden en katten. Veel honden en katten hebben deze parasiet in hun darmen zitten zonder dat...
Karthuizer / Chartreux
Ras: Karthuizer / ChartreuxHerkomst: FrankrijkKarakter: Rustig, vriendelijk, goedgehumeurd, evenwichtigUiterlijk: Middelgroot, gespierd, stevig en forsVacht: Dubbele vacht, zacht, glanzend, wollige on...