Abessijn

abessijn06

Ras: Abessijn
Herkomst: Ethiopië
Karakter: Extravert, eigenzinnig, intelligent, aanhankelijk
Uiterlijk: Gespierd, stevig en lenig
Vacht: Kort, fijn en zijdezacht
Kleuren: Wildkleur, sorrel, blauw, fawn, zilver, schildpad

Herkomst
Hoewel de Abessijn één van de oudste kattenrassen is, is de exacte herkomst in nevelen gehuld. Het ras lijkt qua uiterlijk op de afbeeldingen en beeldjes van de katten die voorkomen in het Oude Egypte, maar een directe link hiertussen is nooit gevonden. Deze vroege huiskatten stamden ondermeer af van de kleine wilde Lybische kat (Felis lybica) en de Abessijn vertoont hier qua uiterlijk overeenkomsten mee.
De naam van het ras, Abessijn, verwijst ook niet naar het land van herkomst, Abessinië (de oude naam voor het huidige Ethiopië), maar naar een rond 1868 meegenomen kat uit Abessinië met een apart getickt tabbypatroon. Deze poes, Zula geheten, was meegenomen door een Engelse legerkapitein maar is niet de stammoeder van het Abessijnse ras geworden.
De Abessijn stamt af van een mengsel van hier op lijkende katten van onduidelijke herkomst van zo'n 30 jaar later. Sommige Engels, anderen meegenomen uit diverse Oosterse streken vanaf het eind van de 19e eeuw. Het getickt tabbypatroon is van Oosterse herkomst en komt voor in streken als India, waar Engelse kolonisten, bestuurders en handelaars zich ophielden, en andere plaatsen in de verre Oriënt. Het is aannemelijk dat de huidige Abessijn afstamt van fokkerij in Engeland met dit soort dieren. Helaas zijn er van deze begintijd geen geregistreerde fokverslagen bijgehouden zodat het gissen blijft wat de echte wortels van het ras zijn.
Door fokkers uit Engeland werden de dieren al snel geëxporteerd naar elders. De eerste Abessijnen arriveerden al rond 1900 in Amerika en tot op de dag van vandaag worden daar veel exemplaren gefokt. In de jaren dertig waren er ook in Nederland al Abessijnen, maar de huidige fokpopulatie in Nederland stamt, sinds de jaren vijftig, af van importen uit hoofdzakelijk Engeland, Amerika en Scandinavië.

Fokken
Spelende Abessijnen kittens (wildkleur) - foto: Dr. Gabriele Uelsberg und Joachim Berger-Uelsberg
De Abessijn is nooit een echte modekat geweest. Uiterlijk en karakter appelleren meestal aan een select publiek van echte liefhebbers die vallen op de combinatie van het elegante uiterlijk en het actieve karakter. De meeste Abessijnenfokkers hebben een betrekkelijk kleine kattengroep in huis. Dit omdat een Abessijn vrij veel aandacht vraagt en zich niet op zijn gemak voelt in een te grote groep.
Sinds zo'n vijftig jaar wordt het ras in Nederland en België op redelijke schaal gefokt. Eerst in de twee meest "klassieke" kleurslagen wildkleur (zwartgetickt tabby) en sorrel (cinnamongetickt tabby), later ook in de verdunde versies hiervan, blauw en fawn. Sedert geruime tijd worden er ook zilvers in deze kleuren gefokt en op heel kleine schaal ook de nog experimentele kleurslagen rood, schildpad, creme, chocolate en lilac.
De uitdaging voor fokkers is om het alerte, stralende elegante uiterlijk te behouden en te vervolmaken en de gewenste vachtkleur en ticking te perfectioneren. Voor fokkers van de zilvervariëteiten (de zilverfactor is zo'n 30 jaar geleden "geleend" van de zilvershaded Pers en de zilvertabby Brit) is het daarbij nog de kunst om te zorgen dat het typerende vachtpatroon goed uitkomt op een "schone" stralend zilverwitte ondervacht - een hele kunst want op zilver zie je elke onregelmatigheid erg duidelijk.
Uit een aantal Abessijnen werden in de jaren zestig ook langharige kittens geboren. Deze werden onder de naam Somali's verder gefokt. Omdat deze variëteit in feite een langharige Abessijn is, valt deze ook onder de rasverenigingen voor de Abessijn.

Het uiterlijk
Close up vooraanzicht Abessijn (wildkleur) - foto: John Morton
Het beeld van de Abessijn is een kleurrijke kat met een duidelijk kenmerkend getickt tabbypatroon. De kat is gemiddeld van grootte en heeft een koninklijke uitstraling. De Abessijn is elegant maar gespierd van bouw en vertoont een actieve en alerte uitstraling. De kop vormt een gematigde licht geronde wigvorm met afgeronde contouren. De neuslijn is glooiend en tussen de oren is veel ruimte. De kop gaat over in een elegante nek. De voorsnoet is noch puntig noch vierkant. De kin dient stevig te zijn met een sluitend gebit. De oren zijn alert, groot en gematigd puntig en staan open. De ogen zijn amandelvorming, groot en stralend en expressievol. Ze kunnen van goudkleurig tot groen zijn. De ogen zijn omrand door een fijne donkere lijn, omcirkeld door een lichter gekleurd gebied. Het lichaam van de Abessijn is gemiddeld van lengte, elegant en stijlvol, maar goed gespierd en stevig zonder grof te zijn.
De lichaamsbouw van de Abessijn zit tussen de twee extremen van gedrongen en uiterst elegant in. Het complete lichaam dient een harmonieuze balans te bezitten. De poten zijn elegant en fijngebouwd. De voetjes zijn klein, ovaal en compact. De Abessijn geeft de indruk hoog op de poten te staan. De staart is stevig aan de aanzet, redelijk lang en loopt geleidelijk uit in een punt.

Vacht en patroon
De vacht is zacht, zijdeachtig aanvoelend en fijn van structuur. Hij geeft mee als er over geaaid wordt en glanst. De lengte is gemiddeld maar lang genoeg om twee of drie ticking banden te tonen per haar. De ticking dient evenwichtig verdeeld te zijn over het lichaam. De donkere tickingbandjes op de haarpunten contrasteren met de lichtergekleurde delen op de haarbasis. De kleur van de ondervacht dient helder en eenkleurig tot op de wortel te zijn. Een diepe warme grondkleur (bij de zilvers stralend zilverwit) wordt geprefereerd, maar dient niet ten koste te gaan van de ticking. Enige donkerder beschaduwing op de ruglijn is toegestaan.
Kleurfouten zijn een wit medaillonnetje, streping op de poten, gesloten halsbandringen rond de nek of ringen op de staart, een koude kleur of grijze ondervacht. De Abessijn wordt gefokt in verschillende kleurslagen. De basisgrondkleur is steeds te vinden op de haarpunten (het getickte patroon), de ondervacht bezit een lichtere tint. De zilveren variëteiten bezitten de basiskleur maar dan liggend op een zilverwitte ondervacht.

Karakter
Abessijnen behoren tot de meest intelligente kattenrassen. Het zijn huisdieren die betrokken willen zijn bij alles wat er in huis gebeurt. Abessijnen zijn zeer op mensen georiënteerd en willen een hechte band met hun eigenaren. Het zijn geen echte schootkatten, maar waar je bent is ook je Abessijn om zich er tegenaan te bemoeien, er bij te horen of aan mee te doen. Een Abessijn is aanwezig. Dat betekent een eigenaar die daar tegen kan en die zo'n band apprecieert en onderhoudt met liefde.
Een Abessijn ziet zijn eigenaren als "maatjes" waar je samen dingen mee onderneemt. Het zijn kieskeurige gevoelige dieren en vragen veel aandacht van hun eigenaar. Ze voelen zich niet op hun plaats in een te grote groep katten, maar kunnen er ook niet tegen om als enig huisdier in een huis te wonen waar de eigenaren de hele dag werken. Kortom, een Abessijn is een actieve, aanhankelijke en soms wat veeleisende kat voor mensen die een echte loyale vriend zoeken en de combinatie van subtiliteit, gevoeligheid, activiteit, affectie en intelligentie waarderen.

Verzorging
De Abessijn vereist betrekkelijk weinig dagelijks onderhoud. Een wekelijkse borstelbeurt met een zachte borstel om de dode haren te verwijderen is voldoende. Let bij Abessijnen regelmatig op het gebit. Sommige dieren hebben een aanleg voor tandsteenvorming en tandvleesproblemen en hierbij is tijdig voorkomen beter dan genezen; het gebit laten schoonmaken bij de dierenarts.
Gezondheid
De meeste Abessijnen zijn gezonde, sterke dieren. De Abessijn wordt gemiddeld zo'n 12 tot 15 jaar oud. Omdat er wel een aantal erfelijke problemen kunnen voorkomen, verdient het aanbeveling enkel een kitten aan te schaffen bij een serieuze fokker die zijn fokdieren hierop preventief heeft laten onderzoeken.
Het gaat hier ondermeer om PRA (een erfelijke aandoening die uiteindelijk tot blindheid leidt), amyloïdose (een op termijn dodelijke eiwitafzetting op vitale organen), PKDef (een pyrivietKynase deficiëntie waarop via een DNA getest kan worden) en PL (loszittende knieschijven). Een serieuze Abessijnenfokker verkoopt enkel kittens uit ouderdieren die een oogspiegeltest (ter uitsluiting van lijderschap) voor PRA ondergaan hebben, die uit PKDef geteste ouders komen, die de knietjes hebben laten nakijken door de dierenarts en die met behulp van stamboomscreening lijnen met een verhoogd risico op amyloïdose in de afstamming uitsluiten voor de fok. Uiteraard kunt u het beste een Abessijnenkitten aanschaffen via de kittenbemiddeling van één van de rasverenigingen.

Andere feiten over de Abessijn
Andere naam: geen, de langharige variëteit van de Abessijn wordt Somali genoemd.
Gewicht: 2½ - 5 kg.
Karakter: actief, eigengereid, extravert, zeer gehecht aan eigenaar.
Kleuren: alle Abessijnen bezitten het typerende Ta-gen dat een getickt tabbypatroon veroorzaakt. De "wildkleur" (zwart) en "sorrel" (cinnamon) zijn de klassieke kleuren. Ook zijn er blauwe en fawn versies. Tevens worden er ook op beperkte schaal andere kleuren gefokt: rood, creme, schildpad, chocolate en lilac. Al deze tinten worden ook in de zilverversies gefokt.


Brits Korthaar
How Hard to Work Through Pregnancy
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Wednesday, 27 September 2023
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://katten4ever.nl/

RECENT COMMENTS

Guest Let's Guess the 2019 Color of The Year
03 June 2019
Loving this article
Guest Let's Guess the 2019 Color of The Year
03 June 2019
Loving this article

Random Posts

Giardia
Uw kat heeft Giardia.... wat nu? Wat is Giardia bij katten?Giardia is een veel voorkomende darmparasiet bij honden en katten. Veel honden en katten hebben deze parasiet in hun darmen zitten zonder dat...
American Curl
Ras: American CurlHerkomst: Verenigde StatenKarakter: Nieuwsgierig, intelligent, speels, mensgerichtUiterlijk: Middelgroot, slank en langgerekt lichaam, omgekrulde orenVacht: Kortharig/halflangharig, ...
Ocicat
Ras: OcicatHerkomst: AmerikaKarakter: Actief, speels, intelligent, spontaanUiterlijk: Vrij groot en gespierd, elegant Vacht: Kort, zacht, glanzend, glad aanliggendKleuren: Zwart, chocolate, cinnamon, ...
Europese Korthaar
Ras: Europese KorthaarHerkomst: ScandinaviëKarakter: Intelligent, speels, vriendelijk aanhankelijkUiterlijk: Middelgroot tot groot, stevig, gespierdVacht: Kort, soepel, aaneengesloten en dichte behari...
Katten door de geschiedenis heen
 Katten zijn als huisdier razendpopulair. De huiskat kent een eeuwenoude band met de mens, hoe ver gaat die relatie terug? De eerste tekenen van het samenleven tussen katten en mensen zijn gevond...