American Curl

American-Curl01

Ras: American Curl
Herkomst: Verenigde Staten
Karakter: Nieuwsgierig, intelligent, speels, mensgericht
Uiterlijk: Middelgroot, slank en langgerekt lichaam, omgekrulde oren
Vacht: Kortharig/halflangharig, weinig ondervacht
Kleuren: Vele kleuren en patronen

Type
De Amerikaanse kruloorkat of American curl is een kattenras met karakteristiek naar achteren gekrulde oorschelpen.

Herkomst
Het ras is ontstaan in Lakewood, Californië als het resultaat van een spontane mutatie. In juni 1981 werden er twee zwerfkittens gevonden en opgenomen in het gezin van John en Grace Ruga (Lakewood, Verenigde Staten). Het dier bleek aparte naar achteren gekrulde oren te hebben. De kittens waren beide langharig, het ene kitten zwart en het andere zwart met wit. De familie noemde hen Shulamith en Panda, maar Panda verdween enkele weken later, waardoor de poes Shulamith de basis werd voor het ras American Curl.
De eigenschap bleek autosomaal dominant te vererven. Het ras werd verder opgebouwd door kruisingen met huiskatten en soms ook raskatten. Het ras komt zowel in korthaar als in langhaar voor.

Erkenning
In 1983 werd voor het eerst een American Curl tentoongesteld op een kattenshow en in 1987, kreeg de langharige American Curl de kampioenschapsstatus van The International Cat Association (TICA). In 1993 werd de American Curl het eerste ras met zowel langhaar als korthaar dat toegelaten werd tot de Cat Fanciers Association (CFA) kampioenschapsklasse.

Verspreiding
Ondanks het feit dat de American Curl nog als een ongewoon ras gezien wordt, wordt het ras over de hele wereld gevonden, zoals in de Verenigde Staten, Spanje, Frankrijk, Japan, Rusland en vele andere landen.

Uiterlijk
De American Curl is een middelgrote kat (2,5 - 5 kg) die volwassen wordt bij 2 - 3 jaar. Ze zijn sterk en gezond, en het is opvallend dat het ras vrij is van de genetische defecten die van invloed zijn op vele gefokte raskatten.vacht die plat op hun lichaam ligt. Ze vereisen weinig onderhoud, maar genieten ervan tijd door te brengen met hun eigenaars.

Oren: American Curl kittens worden geboren met rechte oren, die binnen tien dagen beginnen te krullen. Na vier maanden krullen hun oren niet meer en moeten dan hard en stijf aanvoelen. Een American Curl als huisdier mag bijna rechte oren hebben, maar showkatten moeten oren hebben die in een hoek krullen tussen de 90 en 180 graden. Een grotere hoek is beter, maar katten worden gediskwalificeerd als hun oren de achterkant van hun schedels raken.
Vacht: Zowel de langharige als de kortharige American Curls zijn zacht, hebben een zijdeachtige vacht die plat op hun lichaam ligt. Ze vereisen weinig onderhoud, maar genieten ervan tijd door te brengen met hun eigenaars.

Over de American Curl
American Curls houden van mensen, ze zijn vriendelijk en gedragen zich heel evenwichtig. Ze zijn erg intelligent en speels. Het is belangrijk dat hun eigenaar tijd heeft om aandacht aan hen te schenken, omdat dit ras het niet leuk vindt om buiten de activiteiten van het huishouden gehouden te worden.
Ze hebben een zachte stem en laten niet overdreven veel van zich horen, maar als ze iets hebben willen, maken ze dat bekend met subtiel vibrerende en kirrende geluiden. Hun kittenachtige persoonlijkheidstrekjes behouden ze ook als ze volwassen zijn.

Fokken
De geschiedenis van de American Curl kat begint in 1981, in Californië. Een langharige kat met zeldzame oren wekte de aandacht op van Joe en Grace Ruga, twee kattenliefhebbers die in de VS woonden. De kat smeekte om wat voer en trok kort daarna in bij de Joe en Grace. Ze kreeg de naam "Shulamith", en ze is de stammoeder van alle American Curl katten.
Na de geboorte van de eerste kroost, begon het selectief fokken in 1983. Genetische wetenschappers onderzochten de genetische gegevens van maar liefst 384 kittens en ontdekten dat het voor het oren verantwoordelijke gen dominant geërfd was. De Britse genetica-expert Roy Robinson legde de gezondheid van het ras onder de loep en kon geen enkel genetisch defect vinden. Om de robuustheid van de American Curl te behouden werden bij het fokken enkel katten toegestaan die voldeden aan de destijdse rassenstandaard.
Het is dankzij de kruising van deze katten dat de American Curl zo een gezond kattenras is. Om ervoor te zorgen dat dit zo blijft, is fokken op een verantwoordelijke manier essentieel. Een professionele fokker ziet zijn katten als zijn familie en neemt de verantwoordelijkheid voor zijn dieren en hun kroost. Hij let op een doordacht fokproces en neemt in zijn afweging de individuele genetica en gezondheidstoestand van de kat mee. Van groot belang zijn zowel diervriendelijke voeding als omgeving, echter heeft dit ook zijn prijs.
Een kattenfokker dient zijn kittens niet voor de 12e week na geboorte afstand te laten doen van hun moeder. De kittens hebben namelijk minstens 3 maanden nodig om alle essentiële dingen te leren van hun moeder, broertjes en zusjes. Dit is een fase die niet alleen spannend en vermoeiend is voor de fokker, maar ook voor de moeder van het nest. Om ervoor te zorgen dat de kattenmoeder haar kittens voldoende kan socialiseren dient er genoeg tijd tussen de worpen te zitten. Hetgeen dat economisch het meest voordelig is, is helaas dus niet altijd het beste voor de kat. Wees bij het kopen van een kitten attent, en laat je niet verrassen door mensen die "rassenkatten zonder papieren voor een gunstige prijs" aanbieden.
De prijs van een American Curl is afhankelijk van de stamboom en van de omkrulling van de oren. Over het algemeen zijn er weinig American Curl fokkers en daarom verschilt de prijs vaak en varieert hij naargelang vraag en aanbod.

American Wirehair
American Bobtail
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Wednesday, 27 September 2023
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://katten4ever.nl/

RECENT COMMENTS

Guest Let's Guess the 2019 Color of The Year
03 June 2019
Loving this article
Guest Let's Guess the 2019 Color of The Year
03 June 2019
Loving this article

Random Posts

Abessijn
Ras: AbessijnHerkomst: EthiopiëKarakter: Extravert, eigenzinnig, intelligent, aanhankelijkUiterlijk: Gespierd, stevig en lenigVacht: Kort, fijn en zijdezachtKleuren: Wildkleur, sorrel, blauw, fawn, zi...
Singapura
Ras: SingapuraHerkomst: Zuidoost-AziëKarakter: Vriendelijk, aanhankelijk, speels, nieuwsgierigUiterlijk: Klein tot middelgroot, compact Vacht: Kort, zacht, aanliggendKleuren: Donkerbruin ticked tabbyp...
Karthuizer / Chartreux
Ras: Karthuizer / ChartreuxHerkomst: FrankrijkKarakter: Rustig, vriendelijk, goedgehumeurd, evenwichtigUiterlijk: Middelgroot, gespierd, stevig en forsVacht: Dubbele vacht, zacht, glanzend, wollige on...
Giardia
Uw kat heeft Giardia.... wat nu? Wat is Giardia bij katten?Giardia is een veel voorkomende darmparasiet bij honden en katten. Veel honden en katten hebben deze parasiet in hun darmen zitten zonder dat...
American Bobtail
Ras: American BobtailHerkomst: Verenigde StatenKarakter: Vriendelijk, actief, sociaal, kan niet goed tegen alleen zijnUiterlijk: Middelgroot tot groot, Gespierd, robuustVacht: Kortharig/halflangharig,...