American Wirehair

American-Wirehair12

 Ras: American Wirehair
Herkomst: Verona, New York
Karakter: Gezellig, speels, goed aanpassingsvermogen
Uiterlijk: Middelgroot, stevig, gespierd
Vacht: Kort, gekroesd, veerkrachtig, vol en dik
Kleuren: Zwart, rood, blauw, wit en crème, al dan niet met witte- of tabby-aftekeningen

Herkomst
De American Wirehair met zijn harde gekroesde haar, verscheen voor het eerst door een spontane dominante mutatie in een nest van twee American Shorthairs in 1966 op een boerderij in Verona in de staat New York. De fokster Joan O'Shea ontwikkelde een fokprogramma waarbij ze de American Wirehair kruiste met de American Shorthair. Dit om inteelt te voorkomen en voor verdere ontwikkeling van het ras te zorgen.
De American Wirehair werd in 1978 officieel erkend in de Verenigde Staten. In Frankrijk verschenen de eerste exemplaren in 1972. Deze kat, die in Amerika weinig voorkomt, is in Europa heel zeldzaam.

 Lichaam
Hoofd: Van gemiddelde grootte, breed en tamelijk rond. Afgeronde schedel. Prominente jukbeenderen. Uitgesproken katerwangen bij volwassen katers. Vierkante, goed ontwikkelde snuit. Lichte pinch. Tamelijk korte neus met een zachte holle glooiing (lichte stop). Een vierkante, goed ontwikkelde kin.
Oren: Middelgroot, niet te open aan de basis, met afgeronde uiteinden, ver uit elkaar staand.
Ogen: Grote, ronde, expressieve ogen die ver uit elkaar staan. Een harmonie tussen de kleur van de ogen en die van de vacht is gewenst.
Hals: Tamelijk kort en gespierd.
Lichaam: Middelgroot tot groot. Brede borst. Gemiddeld beendergestel en krachtig spierstelsel.
Poten: Gemiddelde lengte en dikte van de beenderen, goed gespierd. Middelgrote, ronde voeten.
Staart: Lengte in verhouding met het lichaam. Breed van de aanzet tot het afgeronde uiteinde. Wordt bijna op één lijn gedragen met de rug.
Vacht: Een korte, regelmatige en dichte vacht. De haren voelen stug aan, zijn golvend en eindigen met een klein haakje. De snorharen en het haar in de oren zijn ook gekruld. Alle kleuren zijn erkend, met uitzondering van chocolate, lilac en colourpoint en cinnamon en fawn.

Algemene kenmerken
Middelgroot. Gewicht: 3,5 tot 7 kg. Afgezien van de vacht is de rasstandaard hetzelfde als die van de American Shorthair, zijn voorouder.

Karakter/bijzonderheden
Deze fors gebouwde, zeer actieve, behendige en speelse kat heeft de nodige beweging nodig om zijn tomeloze energie kwijt te kunnen. Een sociale, liefdevolle en aanhankelijke kat met een goed karakter, net als de American Shorthair. De verzorging is eenvoudig. Wekelijks borstelen en kammen.

Algemeen
Bekend om aanvankelijk een beetje gereserveerd te zijn, is het Amerikaanse Wirehair, zodra ze je leren kennen, buitengewoon aanhankelijk en vriendelijk.
Vanwege deze neiging tot terughoudendheid, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed gesocialiseerd zijn als kittens.
De Amerikaanse Wirehair is geen ras dat tevreden zal zijn met de hele dag op je schoot te zitten. Hoewel ze graag geknuffeld worden, zijn ze ook een behendig en energiek ras.
Als je het grootste deel van de dag niet thuis bent, dan is de American Wirehair niet het beste ras om uit te kiezen. Ze genieten ervan omringd te zijn door gezelschap. Ze kunnen vaak goed omgaan met kinderen en zelfs honden, op voorwaarde dat ze voorzichtig mogen wennen aan hun omgeving.
Hoewel dit ras niet bekend staat als vocaal, zijn het vaak behoorlijke spinners, je zult weten wanneer ze zich tevreden voelen.
Vanwege hun wortels als boerderijkatten kunnen ze een sterk jachtinstinct hebben. Als ze naar buiten gaan, wilt u misschien een bel aan de halsband gebruiken om te voorkomen dat ze trots naar huis kunnen terugkeren met een klein cadeautje voor u.
Wees voorzichtig als u ze in een huis brengt waar andere kleine beesten of vogels leven. Ze kunnen samenleven, maar je moet bereid zijn te accepteren dat ze misschien altijd gescheiden moeten blijven.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen
Het Amerikaanse Wirehair wordt algemeen beschouwd als een van de gezondste rassen die er zijn.
Ze leven vaak een heel lang en gezond leven en er zijn momenteel geen erfelijke aandoeningen waarvan bekend is dat ze eraan lijden.
Vanwege de ruwe aard van hun vacht, moet u altijd voorzichtig zijn bij het baden of verzorgen. De haren kunnen sneller breken dan bij andere rassen.
Ze kunnen soms ook last hebben van een grotere opbouw van was als ze de grove haren in hun oor hebben. Conroleer ze regelmatig en een zeer zacht reinigingsmiddel gebruiken als u problemen ondervindt.

Katten door de geschiedenis heen
American Curl
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Wednesday, 27 September 2023
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://katten4ever.nl/

RECENT COMMENTS

Guest Let's Guess the 2019 Color of The Year
03 June 2019
Loving this article
Guest Let's Guess the 2019 Color of The Year
03 June 2019
Loving this article

Random Posts

American Bobtail
Ras: American BobtailHerkomst: Verenigde StatenKarakter: Vriendelijk, actief, sociaal, kan niet goed tegen alleen zijnUiterlijk: Middelgroot tot groot, Gespierd, robuustVacht: Kortharig/halflangharig,...
Singapura
Ras: SingapuraHerkomst: Zuidoost-AziëKarakter: Vriendelijk, aanhankelijk, speels, nieuwsgierigUiterlijk: Klein tot middelgroot, compact Vacht: Kort, zacht, aanliggendKleuren: Donkerbruin ticked tabbyp...
Abessijn
Ras: AbessijnHerkomst: EthiopiëKarakter: Extravert, eigenzinnig, intelligent, aanhankelijkUiterlijk: Gespierd, stevig en lenigVacht: Kort, fijn en zijdezachtKleuren: Wildkleur, sorrel, blauw, fawn, zi...
Ocicat
Ras: OcicatHerkomst: AmerikaKarakter: Actief, speels, intelligent, spontaanUiterlijk: Vrij groot en gespierd, elegant Vacht: Kort, zacht, glanzend, glad aanliggendKleuren: Zwart, chocolate, cinnamon, ...
Katten door de geschiedenis heen
 Katten zijn als huisdier razendpopulair. De huiskat kent een eeuwenoude band met de mens, hoe ver gaat die relatie terug? De eerste tekenen van het samenleven tussen katten en mensen zijn gevond...