Europese Korthaar

Europese-Korthaar00

Ras: Europese Korthaar
Herkomst: Scandinavië
Karakter: Intelligent, speels, vriendelijk aanhankelijk
Uiterlijk: Middelgroot tot groot, stevig, gespierd
Vacht: Kort, soepel, aaneengesloten en dichte beharing
Kleuren: Vele kleuren en patronen

Vaak wordt de Europees korthaar vergeleken met de huis-tuin-en-keuken-kat. Er zijn veel overeenkomsten in karakter en uiterlijk. De Europees korthaar past zich dan ook gemakkelijk aan.

Afkomst Europees korthaar
Zoals de naam van dit kattenras al doet vermoeden, is de Europees korthaar afkomstig uit Europa. Het ras komt oorspronkelijk uit Zweden. Het is een officieel erkend ras, maar lijkt ontzettend op de van nature voorkomende katten die altijd al in de Europese dorpen en steden leefden. Die wij natuurlijk kennen als de huis-tuin-en-keuken-kat. De vergissing tussen rassen is dan ook makkelijk gemaakt!
De Europese korthaar is een ras dat haar oorsprong vindt in Zweden. Het is een erkend ras dat lijkt op de van nature voorkomende katten die altijd al in de Europese dorpen en steden leefden. Veel mensen verwijzen ten onrechte naar een huis- tuin- en keukenkat als een Europese Korthaar.
De Europese Korthaar heeft zijn wederhelft in Groot-Brittannië (Britse korthaar) en in de Verenigde Staten (Amerikaanse korthaar), die al veel langer worden gefokt. De Britse korthaar was echter gekruist met de Perzische kat en selectief gefokt om een kortere snuit en dikkere vacht te krijgen. Het was op dat moment verwarrend voor de Scandinavische fokkers dat de Britse Korthaar ook wel Europese korthaar werd genoemd, ook al zag deze er anders uit. Kattenverenigingen erkenden beide soorten katten als een enkel ras, zodat ze werden beoordeeld met dezelfde normen tijdens kattenshows.
Dat was zo tot 1982, toen de FIFE het Scandinavische type van de Europese Korthaar registreerde als een apart ras met een eigen standaard.

Uiterlijk van de Europees korthaar
De Europees Korthaar is een middelgrote tot grote kat met bovengemiddelde spiermassa. Hij heeft sterke poten die gemiddeld van lengte zijn. De staart is vrij dik. Ook heeft de Europees korthaar een grote kop die iets minder rond is dan die van bijvoorbeeld de Brits korthaar.
Wat betreft het karakter en het uiterlijk van de Europese Korthaar lijken zij sterk op de gewone Europese kortharige katten. De Europese Korthaar is een gespierde, middelgrote tot grote kat, met een brede, goed gespierde borst. De sterke poten zijn gemiddelde van lengte en de voeten zijn rond. De staart is vrij dik aan de basis, taps toelopend naar een afgeronde punt.
De relatief grote kop is rond, met goed ontwikkelde kaken, maar is niet zo rond als bij de Britse Korthaar. De oren zijn middelgroot en zijn net zo lang als dat ze breed zijn bij de basis, met enigszins afgeronde punt. Ze zijn vrij breed en staan rechtop. De ogen zijn rond en kunnen elke kleur hebben.
De dichte vacht van de Europese Korthaar is kort, zacht en glanzend, en moet plat liggen. Alle natuurlijke kleuren zijn toegestaan, zoals zwart, rood, blauw en creme, met of zonder tabby of witte markeringen. Zuiver wit is ook toegestaan. De oogkleur komt overeen met de vachtkleur en kan geel, groen of oranje zijn. Blauwe ogen of 2 verschillende kleuren ogen zijn toegestaan indien de vachtkleur wit is.
Ogen van de Europees korthaar kunnen elke kleur hebben en de oren zijn vrij breed en staan mooi recht omhoog. Hij heeft een korte maar dichte vacht en deze moet glanzen en plat liggen.

De Europees korthaar komt voor in een tal van kleuren:
Zwart
Rood
Blauw
Creme
Tabby
Met witte markeringen
Wit is ook toegestaan
In principe zijn ook alle kleuren toegestaan, met uitzondering van chocolate, lilac en colourpoint.

Het karakter van de Europees korthaar
Als er een kat is met een makkelijk karakter, dan is het de Europees korthaar wel. Hij is makkelijk in de omgang en past zich gemakkelijk aan situaties aan. Het is een actieve, speelse, maar ook aanhankelijke kat. Hij heeft een zachtaardig karakter en is zachter en rustiger dan de gemiddelde huis-tuin-en-keuken-kat.
Omdat het ras is ontwikkeld uit de gewone tamme katten, die zeer verschillende karakters hebben, is het karakter van de Europese Korthaar onmogelijk samen te vatten. Sommige katten van dit ras kunnen zeer aanhankelijk zijn, maar er zijn er ook bij die liever buiten rondstruinen. De meeste Europese Kortharen zijn sterk en gezond, en in de regel zijn ze vriendelijk van aard. Zij kunnen goed opschieten met andere katten en verdragen honden doorgaans goed. Europese Kortharen zijn intelligent en speels, en de meeste van hen zijn zeer goed met het vrijhouden van muizen in huizen en tuinen.
Ook is het een ontzettende goede jager. Dat maakt dat de Europees korthaar een kat is die graag buiten komt. Toch liever een Europees korthaar die alleen maar binnen is? Zorg er dan voor dat hij voldoende uitdaging krijgt met verschillende speeltjes, krabpalen en met speeltijd met de Poezenbaas natuurlijk!

Verzorging van de Europees korthaar
De verzorging van de Europees korthaar is vrij eenvoudig. Behalve tijdens de rui is wekelijks borstelen ruim voldoende. In de rui is 2 à 3 dagen per week aan te raden.

Levensverwachting van de Europees korthaar
Over het algemeen worden raskatten een stuk minder oud dan de huis-tuin-en-keuken-kat. Een Europees korthaar wordt dan ook gemiddeld 16 jaar oud.

Een Europees korthaar kitten kopen
Denk je dat een Europees korthaar een goede match met jou en jouw gezin zal zijn? Verkijk je niet op wat er bij de aanschaf en opvoeding van een kitten komt kijken. Kans op kapotte meubels, een kattenbak die regelmatig verschoond moet worden… Denk goed na voor je overgaat tot de aanschaf van een Europees korthaar, of iedere andere kat.

Wat vragen die je jezelf kunt stellen wanneer je interesse hebt in een Europees korthaar kitten:
Ga je voor een kater of een poes?
Ga je voor een of twee katten? Dit is afhankelijk van hoe vaak je van huis bent.
Wil je een specifieke kleur? Ga dan op zoek naar de juiste fokker.
Hoe schaf je een Europees korthaar aan? Kies je voor een fokker, het asiel of een andere manier?

Populariteit
Het ras is niet erg populair buiten Scandinavië, want er zijn nog grote populaties van soortgelijk ogende zwerfkatten in Europa.

Karthuizer / Chartreux
Tips voor een katvriendelijke woning
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Wednesday, 27 September 2023
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://katten4ever.nl/

RECENT COMMENTS

Guest Let's Guess the 2019 Color of The Year
03 June 2019
Loving this article
Guest Let's Guess the 2019 Color of The Year
03 June 2019
Loving this article

Random Posts

Ocicat
Ras: OcicatHerkomst: AmerikaKarakter: Actief, speels, intelligent, spontaanUiterlijk: Vrij groot en gespierd, elegant Vacht: Kort, zacht, glanzend, glad aanliggendKleuren: Zwart, chocolate, cinnamon, ...
Giardia
Uw kat heeft Giardia.... wat nu? Wat is Giardia bij katten?Giardia is een veel voorkomende darmparasiet bij honden en katten. Veel honden en katten hebben deze parasiet in hun darmen zitten zonder dat...
Karthuizer / Chartreux
Ras: Karthuizer / ChartreuxHerkomst: FrankrijkKarakter: Rustig, vriendelijk, goedgehumeurd, evenwichtigUiterlijk: Middelgroot, gespierd, stevig en forsVacht: Dubbele vacht, zacht, glanzend, wollige on...
Katten door de geschiedenis heen
 Katten zijn als huisdier razendpopulair. De huiskat kent een eeuwenoude band met de mens, hoe ver gaat die relatie terug? De eerste tekenen van het samenleven tussen katten en mensen zijn gevond...
Abessijn
Ras: AbessijnHerkomst: EthiopiëKarakter: Extravert, eigenzinnig, intelligent, aanhankelijkUiterlijk: Gespierd, stevig en lenigVacht: Kort, fijn en zijdezachtKleuren: Wildkleur, sorrel, blauw, fawn, zi...