Giardia

Giardia00

Uw kat heeft Giardia.... wat nu?

Wat is Giardia bij katten?
Giardia is een veel voorkomende darmparasiet bij honden en katten. Veel honden en katten hebben deze parasiet in hun darmen zitten zonder dat het problemen geeft. Bij gevoelige dieren, zoals jonge dieren of dieren met een verminderde weerstand, kan de parasiet helaas wel gezondheidsproblemen geven.

Wat zijn de symptomen van Giardia bij katten?
De meest voorkomende verschijnselen zijn wisselende tot hardnekkige diarree, bloed en/of slijm bij de ontlasting en soms ook braken, verminderde eetlust en sloomheid.

Niet alle katten met Giardia hebben verschijnselen, maar ze kunnen de parasiet wel uitscheiden in de ontlasting. Deze komen vervolgens in de omgeving terecht waar een ander dier zich er mee kan besmetten door het opeten van de parasiet. Dit kan bijvoorbeeld door gras te eten in het park, te drinken uit plassen of door het likken aan de poten. Ook kan de eigenaar het via de schoenen mee nemen in huis waardoor katten die niet buiten komen soms ook besmet raken.

Hoe kan de diagnose Giardia vastgesteld worden?
Om vast te stellen dat uw kat Giardia heeft, hebben wij ontlasting nodig. De ontlasting moet zo vers mogelijk zijn. Is het niet mogelijk de ontlasting gelijk bij ons langs te brengen, zorg dan dat het koel bewaard blijft (in de koelkast). Vervolgens kunnen wij bij ons op de praktijk onderzoeken of er Giardia aanwezig is. Wij hebben dezelfde dag nog de uitslag voor u.

Hoe wordt Giardia bij katten bestreden?
Bij de behandeling van Giardia is het belangrijk dat we zowel de kat als de omgeving behandelen.

Behandeling van de kat
In eerste instantie gaan we de Giardia behandelen met Panacur (Fenbendazol) gedurende 3 dagen.
Omdat Giardia zeer besmettelijk is adviseren wij om alle dieren in het huishouden te behandelen met Panacur, ook als ze geen symptomen hebben. Gezonde dieren kunnen de parasiet namelijk evengoed uitscheiden waardoor je kans hebt op herbesmetting.
Om de diarree te behandelen en de weerstand in de darm te optimaliseren adviseren we om even licht verteerbaar voer (Hill's I/D) en pro-biotica te gaan geven.
Omdat er een risico is dat uw kat zichzelf opnieuw besmet is het advies om hem/haar op de derde dag van de behandeling te wassen met een katten shampoo, en dit twee dagen later nogmaals te doen.
Soms is het nodig om de Panacur te herhalen of een tweede medicijn (Metronidazol) in te zetten als de Panacur onvoldoende effect heeft.

 Behandelen van de omgeving
Giardia kan lang in de omgeving aanwezig blijven, daardoor is het mogelijk dat de kat zich opnieuw besmet. Hoe kouder en hoe vochtiger de omgeving hoe langer de Giardia besmettelijk kan blijven.

Heet water kan de parasiet doden. Het is daarom belangrijk om de kleedjes waar uw kat op ligt zo vaak mogelijk en zo heet mogelijk te wassen.
Water en voerbakjes dienen elke dag met kokend water te worden afgewassen. Laat het kokende water minimaal 1 minuut in de bakjes. Dit geldt ook voor de kattenbak.
Chloor of Quaternaire ammoniumzouten kunnen de parasiet doden en kunnen dus worden gebruikt voor het schoonmaken van de omgeving. Dit moet minimaal 5 minuten inwerken en goed worden nagespoeld.

Is de Giardia van uw kat besmettelijk voor mensen?
Sommige Giardia stammen kunnen ook besmettelijk zijn voor mensen. Goede hygiëne is dus erg belangrijk. Was uw handen na contact met uw kat.

Altijd geld, doe de behandeling in overleg met uw dierenarts.

Tips voor een katvriendelijke woning
Nee!, mijn kat krabt aan de meubels!
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Friday, 24 March 2023
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://katten4ever.nl/

RECENT COMMENTS

Guest Let's Guess the 2019 Color of The Year
03 June 2019
Loving this article
Guest Let's Guess the 2019 Color of The Year
03 June 2019
Loving this article

Random Posts

Hoge bloeddruk bij katten
Wat is hypertensie - of een hoge bloeddruk? Hypertensie ie een ander woord voor een verhoogde bloeddruk. Bij katten gaat het met name om een verhoogde bovendruk, dat is de druk tijdens de samentrekkin...
Abessijn
Ras: AbessijnHerkomst: EthiopiëKarakter: Extravert, eigenzinnig, intelligent, aanhankelijkUiterlijk: Gespierd, stevig en lenigVacht: Kort, fijn en zijdezachtKleuren: Wildkleur, sorrel, blauw, fawn, zi...
Giardia
Uw kat heeft Giardia.... wat nu? Wat is Giardia bij katten?Giardia is een veel voorkomende darmparasiet bij honden en katten. Veel honden en katten hebben deze parasiet in hun darmen zitten zonder dat...
Brits Korthaar
Ras: Brits KorthaarHerkomst: Groot-BrittanniëKarakter: Vriendelijk, aanhankelijk, groot aanpassingsvermogen Uiterlijk: Middelgroot tot groot, gespierd, stevig en lenigVacht: Kort, fijn, zijdezacht, ve...
Nee!, mijn kat krabt aan de meubels!
Word je wanhopig van je kat vanwege het krabben aan de meubels of het behang? Lees dan deze praktische tips om het gedrag te veranderen.Krabben is natuurlijk gedragEen kat krabt niet alleen om zijn na...