Karthuizer / Chartreux

Karthuizer00

Ras: Karthuizer / Chartreux
Herkomst: Frankrijk
Karakter: Rustig, vriendelijk, goedgehumeurd, evenwichtig
Uiterlijk: Middelgroot, gespierd, stevig en fors
Vacht: Dubbele vacht, zacht, glanzend, wollige ondervacht
Kleuren: Blauw, bleek blauwgrijs, dieper blauwgrijs

Herkomst
Dit ras is al heel oud. Er wordt wel beweerd dat vroeger de korte wollige vacht werd verkocht als otterbont. Het schijnt dat de Karthuizer in Frankrijk al eeuwenlang voorkomt. In de zestiende eeuw betreurde de dichter J. du Bellay de dood van zijn kleine grijze kat Belaud. In de achttiende eeuw wordt hij door Buffon vermeld in zijn geschiedenis van de natuur onder de naam Chat de France (Franse kat), terwijl Linné hem onderscheidt van de Angora en hem Felis cattus caeruleus doopt, blauwe kat.

Over de oorsprong van deze kat bestaan verschillende theorieën. Volgens de legende zouden de Karthuizer monniken met de katten hebben gefokt nadat ze deze hadden meegebracht uit Zuid-Afrika. Maar waarom wordt hij Chartreux genoemd? Volgens sommigen is deze naam ontstaan vanwege het feit dat zijn dichte, wollige vacht doet denken aan een Spaanse wollen stof die in Frankrijk pile de Chartreux wordt genoemd. Anderen, zoals Fizniger, denken echter dat deze kat voortkomt uit een kruising van de Manulkat en de Egyptische kat. In feite is het mogelijk dat zijn voorouders zijn geboren in de ruige, bergachtige gebieden van Iran, Syrië en Turkije, waardoor hij zijn dikke vacht heeft gekregen en die na de kruistochten enkele exemplaren hiervan mee naar Frankrijk zijn genomen.

In de jaren twintig zouden Franse fokkers kruisingen hebben toegepast met de Pers. Een echt fokprogramma begon pas in 1926 door de zussen Léger, met grijsblauwe katten die in het wild leefden in Belle-Île, in de Morbihan (Bretagne). Nadat Dr. Jumaud (1930) de lichaamskenmerken van de kat had vastgesteld, gaf hij hem de naam Felis cattus cartusinorum. De kat werd in 1931 op een tentoonstelling van de Cat Club in Parijs geshowd. De eerste rasstandaard werd opgesteld in 1939.

In de jaren zestig en zeventig werden combinaties gemaakt met blauwe Brits Korthaarkatten en wel zoveel dat de F.I.Fe in 1970 besloot om de beide rassen samen te voegen. Het zag er naar uit dat de Karthuizer daarmee zou verdwijnen. Maar J. Simonnet, de voorzitter van de Club du Chat Chartreux, leverde zoveel bewijs van de echtheid van dit oude Franse ras, dat de F.I.Fe de beide rassen weer scheidde en kruising verbood.

In 1970 kwamen de eerste Karthuizer naar de Verenigde Staten. De C.F.A. en de T.I.C.A. hebben de Karthuizer erkend. In Nederland wordt door de onafhankelijke verenigingen geen onderscheid gemaakt tussen de Brits Korthaar blauw en de Karthuizer.

Algemene kenmerken
Middelgroot tot groot. Gewicht: 3 tot 7,5 kg. Gelijkmatige bouw. Katers zijn groter en massiever dan poezen. Stevig, krachtig voorkomen. Zachte, vriendelijke uitdrukking.

Karakter en bijzonderheden
Deze evenwichtige, onafhankelijke en rustige kat die weinig miauwt heeft een sterke persoonlijkheid. Hij is terughoudend, op zichzelf en houdt van rust, maar is ook liefdevol en hangt erg aan zijn baasje. Hij is robuust, sterk, levendig, erg goed bestand tegen kou; buiten kan hij zijn jachtinstinct goed uitleven en blijft zijn vacht goed van kwaliteit en mooi wollig. Wel moet worden opgemerkt dat door de zon donkerbruine vlekken op zijn vacht kunnen verschijnen. Hij is pas met twee à drie jaar volwassen. Wekelijks borstelen is noodzakelijk voor zijn wollige vacht. Sterke rui.

Uiterlijk
Hoofd
Brede, afgeronde kop, niet bolvormig, een omgekeerde trapeziumvorm. De schedel niet bol, licht afgerond, met een rechte, platte ruimte tussen de oren. Volle, ronde en laaggeplaatste wangen, bij volwassen katers sterk ontwikkeld. Rechte, brede, niet opgetrokken neus. Lichte glooiing toegestaan, maar bij voorkeur geen stop. De snuit is recht ten opzichte van de kop, maar niet spits. Forse snorhaarkussens, en tamelijk geprononceerde pinch wat deze kat zijn kenmerkende glimlach geeft. Krachtige kaken, vooral bij de katers ouder dan twee jaar.


Oren
Klein tot middelgroot, hoog op de schedel geplaatst, recht en aan het uiteinde afgerond. Smal bij de basis.
Ogen
Grote, ronde ogen met de buitenste hoek iets opgetrokken. Kleur: van diepgeel tot diep koper. Geen spoortje groen en geen fletse tint.
Hals
Kort, sterk en dik.
Lichaam
Robuust en massief, vooral bij katers. Brede schouders en een zware borstpartij. Rechte rug. Sterke beenderen en stevige, zware spieren.
Poten
Recht, kort tot middellang, sterk en zeer gespierd. Kleine ronde voeten of brede voeten.
Staart
Middellang, dik bij de aanzet en iets aflopend naar de afgeronde punt.
Vacht
Kortharig. Een glanzende, dikke en dichte vacht zoals die van een otter, strak en waterafstotend. De vacht staat iets van het lichaam af door de dikke, enigszins wollige ondervacht.
Kleur
Alle nuances blauw, van licht grijsblauw tot donker grijsblauw, maar de voorkeur gaat uit naar de eerste. Een uniforme tint is erg belangrijk. De neusspiegel is grijsblauw en de voetzolen zijn rozeachtig grijs. De huid is blauw. De kittens worden geboren met tabbytekeningen die geleidelijk aan verdwijnen rond de leeftijd van zes maanden tot een jaar. De oranje kleur van de ogen ontwikkelt zich pas vanaf drie maanden, waarmee deze het grijsblauw, dat typerend is voor kittens, vervangt.

Ocicat
Europese Korthaar
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Wednesday, 27 September 2023
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://katten4ever.nl/

RECENT COMMENTS

Guest Let's Guess the 2019 Color of The Year
03 June 2019
Loving this article
Guest Let's Guess the 2019 Color of The Year
03 June 2019
Loving this article

Random Posts

Giardia
Uw kat heeft Giardia.... wat nu? Wat is Giardia bij katten?Giardia is een veel voorkomende darmparasiet bij honden en katten. Veel honden en katten hebben deze parasiet in hun darmen zitten zonder dat...
Nee!, mijn kat krabt aan de meubels!
Word je wanhopig van je kat vanwege het krabben aan de meubels of het behang? Lees dan deze praktische tips om het gedrag te veranderen.Krabben is natuurlijk gedragEen kat krabt niet alleen om zijn na...
Brits Korthaar
Ras: Brits KorthaarHerkomst: Groot-BrittanniëKarakter: Vriendelijk, aanhankelijk, groot aanpassingsvermogen Uiterlijk: Middelgroot tot groot, gespierd, stevig en lenigVacht: Kort, fijn, zijdezacht, ve...
Katten door de geschiedenis heen
 Katten zijn als huisdier razendpopulair. De huiskat kent een eeuwenoude band met de mens, hoe ver gaat die relatie terug? De eerste tekenen van het samenleven tussen katten en mensen zijn gevond...
Ocicat
Ras: OcicatHerkomst: AmerikaKarakter: Actief, speels, intelligent, spontaanUiterlijk: Vrij groot en gespierd, elegant Vacht: Kort, zacht, glanzend, glad aanliggendKleuren: Zwart, chocolate, cinnamon, ...